Alles over de BPM-wijziging voor bedrijfswagens in 2025 11 maart 2024

Alles over de BPM-wijziging voor bedrijfswagens in 2025

Ondernemers kunnen zich opmaken voor aanzienlijke wijzigingen in 2025. Een belangrijke daarvan is het vervallen van de BPM-vrijstelling voor nieuwe bestelauto’s vanaf 1 januari 2025. Vanaf dat moment betalen ondernemers dezelfde belastingheffing voor een bestelauto’s als voor personenauto’s. Voor elektrische bestelauto’s blijft de uitzondering nog wel bestaan. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over de aanstaande BPM-wijziging voor bedrijfswagens in 2025 en hoe deze verandering het wagenpark van jouw onderneming kan beïnvloeden.

Wat is BPM?

Voordat we in de details duiken, laten we eerst de basis bekijken. BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Het is de belasting die je betaalt bij aanschaf van een nieuwe auto in Nederland. Kortom, het is het prijskaartje dat de overheid op je droomauto plakt. De hoogte van de BPM wordt bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder de CO2-uitstoot en de catalogusprijs van het voertuig. Maar waarom is dat relevant voor ondernemers? Sinds 2007 betaal je als ondernemer namelijk geen BPM bij aanschaf van een nieuwe bestelauto, mits je deze auto voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Waarom vervalt de BPM-vrijstelling voor ondernemers?

Dit is de grote vraag! Vanaf 2025 wordt de BPM-vrijstelling voor zakelijke bedrijfsvoertuigen afgeschaft. Waarom? Met deze wijziging wil de overheid de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s stimuleren. Daarom blijft de uitzondering op elektrische bestelauto’s bestaan. Hiermee wil de overheid de verkoop van emissievrije bestelauto’s verder stimuleren, net zoals nu voor elektrische personenauto’s wordt gedaan.

Wat doen de BPM-wijzigingen met de prijs van een bedrijfswagen?

Wat betekend dit concreet? Dit Zonder de BPM-vrijstelling gaat de prijs van een bestelwagen omhoog. En niet een beetje. Om precies te zijn: over iedere gram CO2-uitstoot per kilometer, betaal je €66,91 extra boven op de aanschafprijs. In de praktijk betekent dit dat een bestelwagen vanaf 1 januari 2025 al snel 40% duurder wordt. De impact op de bedrijfskosten kan dus significant zijn. Maar maak je niet direct zorgen, we hebben namelijk een oplossing!

Bestel nu je nieuwe bedrijfswagen!

Je doet er dus goed aan om nu een nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen. Zo pluk je nu nog de vruchten van de huidige vrijstelling van BPM. Voorkom extra kosten die zich aandienen vanaf 2025 en zorg ervoor dat jouw bedrijfswagenpark zowel efficiënt als kosteneffectief blijft.

Wees er wel op tijd bij! Wij adviseren om niet tot het laatste moment te wachten met het nemen van beslissingen over de aanschaf. Door schaarste in grondstoffen en productieplekken lopen de levertijden van bedrijfswagens nu al fors op. De vraag zal naar verwachting verder oplopen. Op dit moment hebben we nog goede beschikbaarheid op bedrijfswagens, zoals o.a. de Ford Transit, Peugeot Expert en de Citroën Berlingo. Indien je nu besteld kunnen wij bovendien dit jaar nog leveren!

PeugeotOpelFordCitroënFiat

Het goede nieuws? Elektrisch aangedreven bedrijfswagens blijven vrijgesteld van BPM!

Is het dan allemaal slecht nieuws? Gelukkig niet! Elektrische bedrijfswagens blijven buiten schot als het gaat om BPM. Dus, als je een milieuvriendelijke draai aan het wagenpark van jouw bedrijf wilt geven, is dat nu het moment. Geen BPM-kosten en een groenere planeet – een win-win situatie! Daarnaast zijn er diverse subsidies en fiscale regelingen beschikbaar waarmee u als ondernemer duizenden euro’s aan voordeel kunt ontvangen bij de overstap naar een elektrische bedrijfswagen. Het is dus niet alleen een duurzame keuze, maar ook een fiscaal verstandige.

Advies op maat

Dit was alles over de aankomende BPM-wijziging voor bedrijfswagens in 2025. Blijf op de hoogte, wees slim en laat die BPM je niet ontmoedigen. Als je nog steeds overweldigd bent en behoefte hebt aan advies voor jouw specifieke situatie, aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Onze deskundige accountmanagers kunnen je duidelijk uitleggen welke impact de afschaffing van de BPM heeft op jouw onderneming en helpen je graag om slimme en duurzame keuzes te maken, afgestemd op jouw behoeften.

Advies aanvragen

HomeFordNieuwsAlles over de BPM-wijziging voor bedrijfswagens in 2025